Ohjataanko rakennusalaa riittävästi päästövähennyksiin?
Radikaalit päästövähennykset rakentamisessa ovat mahdollisia, jos rakennusmateriaaleja arvioidaan tasapuolisesti. Vain yhdessä olemme vahvempia ja pääsemme tavoitteisiin.
– Tällä hetkellä rakentamisen lainsäädäntö, rakentamiseen esitetyt ilmastoselvitykset sekä rakennusmateriaalien saamat erilaiset tuet eivät asiaa optimaalisesti edistä, hallituksen puheenjohtaja Leena Lundell toteaa.
Ympäristöministeriön puurakentamisen edistämisohjelmat painottavat puun käyttöä julkisessa rakentamisessa sekä kaavoituksessa. Vastaavia ohjelmia kannattaa luoda myös teräsrakentamiseen.
– Ohjelmien tulee perustua tasapuolisiin ja objektiivisiin tietoihin. Eri ratkaisujen ympäristövaikutuksia varten tarvitaan yhtenäiset todentamismenettelyt ja vaikutusarviot, Leena Lundell jatkaa.
Kierrätyksestä ja uudelleenkäytöstä on puhuttava enemmän
Jotta rakentaminen olisi kestävää ja investoinnit pitkäjänteisempiä, rakennukset tulisi suunnitella niin, että rakennusosat ovat purettavissa ehjinä ja uudelleen käytettävissä. Materiaalin valinnalla on vaikutusta tähän. Teräksiset runkorakenteet ja rakennuselementit, kuten lattiat, alakatot ja väliseinät, voidaan nykytekniikallakin purkaa ehjinä.
Rakennusmateriaaleista metallien kierrätys on pitkällä. Puu ei runkomateriaalina ole yhtä kestävä, koska se on altis kosteudelle ja vaurioituu purettaessa herkemmin. Siksi se päätyy useammin energianlähteeksi. Teräs on ainoa rakennusmateriaali, jota voi kierrättää sataprosenttisesti.
– Kun huomioidaan teräksen erittäin korkea kierrätysaste ja toimivat järjestelmät sitä ylläpitämässä, rakenteiden sekä profiilien uudelleenkäyttöpotentiaali sekä mittava uusiokäyttökertojen mahdollisuus, voidaan tuotannosta syntyviä päästöjä vähentää merkittävästi, Leena Lundell sanoo.
Asumisen ja työnteon tarpeet ovat johtaneet siihen, että moduulirakentaminen yleistyy. Moduuleista rakennettuja asuin- ja toimitaloja voidaan siirtää uuteen käyttöpaikkaan myös kokonaisina. Se on älykästä kierrätystä.
Fossiilivapaa teräs luo uutta liiketoimintaa rakentamiseenkin
Teräsrakentaminen ja teräkseen perustuvat rakennustuotteet ja palvelut edustavat vuotuiselta liikevaihdoltaan 1 miljardin euron toimialaa Suomessa.
Pohjoismaisella terästeollisuus uudistaa malmipohjaisen teräksentuotannon fossiilittomaksi jo tämän vuosikymmenen aikana, mikä yhdessä teräksen uudelleenkäytön kanssa hyödyttää koko arvoketjua ja kansantaloutta. Maaliskuussa 2023 lanseerattiin nollapäästöinen teräs, joka on valmistettu kierrätetystä materiaalista – SSAB Zero™.
– Olen jo pitänyt fossiilivapaata terästä käsissäni, ja kyllä se tulevaisuudelta tuntui. Se tulee muuttamaan rakennusten hiilijalanjälkeä ja sitä kautta niiden arvoa, Leena Lundell ennakoi.