Tavoitteena kiertotalouden ennätys: yli puolet rakennuksen painosta kierrätysmateriaalia

Arkkitehti Matti Kuittinen ja Aulis Lundell Oy toteuttavat kestävän tulevaisuuden konseptitalon. Mini-talo Varjo havainnollistaa joukon kierotalouden uusia ratkaisuja, joilla vähennetään rakentamisen ympäristöhaittoja. Hanke haastaa perinteiset rakentamisen ja sisustamisen käytännöt.

Nykyinen rakennusmateriaalien kulutuksen kasvu ja siitä aiheutuvat ympäristöhaitat ovat vakava uhka ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle. ”Talo Varjo” on resurssitehokkaan rakentamisen konsepti, joka yhdistää kiertotalouden, minimalistisen suunnittelun ja kestävän kehityksen. Hanke on puheenvuoro planeetan rajoihin mahtuvasta uudisrakentamisesta. Ilman fossiilisia päästöjä tuotettu teräs, uudet kate- ja pintamateriaalit sekä uudelleen käytetyt ovet ja ikkunat antavat mahdollisuuden vähentää rakennusteollisuuden hiilidioksidipäästöjä ja resurssien kulutusta.

Projektin pääpiirteet

  1. Kierrätetyt ja vähähiiliset materiaalit: Rakennuksen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja energiatehokkuuteen. Rakennuksen rungossa käytetään ensimmäistä kertaa ilman fossiilisia päästöjä tuotettua terästä. Rakennuksessa kokeillaan myös uusia keinoja muovien kierrätykseen. Vähintään puolet rakennuksen painosta on uudelleen käytettyjä tuotteita tai kierrätettyjä materiaalia.

  2. Tehty muunneltavaksi: Suunnittelussa on huomioitu rakennuksen koko elinkaari ajatellen helppoa ylläpitoa sekä seuraava käyttötarvetta. Rakennus voidaan siirtää sellaisenaan paikasta toiseen, eli kodin voi ottaa muutossa mukaan. Rakennuksen osista tehdään mahdollisimman helposti huollettavia. Kaikki kaapelit ja putket asennetaan näkyville, joten ne helppo tarkistaa, huoltaa ja vaihtaa. Myös julkisivun ja rungon osat tehdään helposti irrotettaviksi ja vaihdettaviksi.

  3. Kiertotalouden estetiikka: Talo Varjo on tutkielma kiertotalouden mukaisen rakentamisen luomasta estetiikasta. Eri ikäiset ja eri tavoin patinoituneet pinnat ja materiaalit otetaan sallivasti osaksi modernia rakennusta. Kierrätysmateriaaleja sisältävien tuotteet tuodaan näkyviin ja kosketeltaviin rikastuttamaan talon sisä- ja ulkopintoja.

  4. Hyvää asumista vähillä resursseilla: Rakennus on ns. minitalo, joten sen sisätilojen toimivuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tilat tehdään monikäyttöisiksi ja muuntuviksi. Kalusteratkaisut toteutetaan mahdollisimman vähin materiaalein.
Matti Kuittinen: “Suomi on osaava ja vauras maa. Olen optimistinen sen suhteen, että meillä pystytään kehittämään kestävämmän rakentamisen ratkaisuja, jotka palvelevat sekä meillä että muualla. Rakentamisessa toivottavasti siirrytään vahvasti kiertotalouteen käyttämällä uudestaan teollisuudesta ja luonnosta saatavia sivuvirtoja ja materiaaleja vastuullisella tavalla.”


Seuraa hankkeen edistymistä sosiaalisen median kanavissamme:

Instagram

Linkedin