KAARINAN PUUTYÖLLÄ UUDET GYPSTEEL-RATKAISUT KÄYTÖSSÄ ALUSTA ASTI

Kaarinan Puutyö Oy:llä ja sen toimitusjohtaja Jouko Pajulla on yli 30 vuoden kokemus sisäkatto- ja väliseinärakentamisesta eri puolille maata satoihin kohteisiin. Yhtiö on käyttänyt Gypsteel teräsrankoja väliseinissä ja alakatoissa siitä lähtien, kun ne tulivat markkinoille. Uusimpia Gypsteel XR -äänirankoja ja tiivisteellisiä kiskoja yhtiö käyttää esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan TYKSin mittavissa uudis- ja peruskorjaushankkeissa, joissa tilaaja edellyttää korkeatasoista ääneneristävyyttä.

Vuonna 1979 perustettu Kaarinan Puutyö Oy on toteuttanut vuodesta 1987 lähtien satoja tuhansia neliöitä sisäkatto- ja väliseinähankkeita eri puolilla maata. Turun Logomo on ympäri maan tunnettu entiseen VR:n konepajaan rakennettu kulttuuri-, tapahtuma- ja konserttirakennus, jossa yhtiö on ollut mukana kaikissa vaiheissa sisäkattojen, väliseinien ja salien akustiikan toteutuksessa. Pääkaupunkiseudulla yhtiö on urakoinut muun muassa Kauppakeskus Ainoan väliseinät Espoon Tapiolassa.

”Minulla on menossa 32. vuosi kevytrakentamisen parissa. Gyprocin kanssa olemme tehneet alusta lähtien yhteistyötä ja myös Aulis Lundellin kanssa. Molempien kanssa on pitkä yhteinen historia. Yhteistyö on toiminut hyvin. Kiireessäkin olemme saaneet loistavaa palvelua ja tarvittaessa määrämittaista rankaa on toimitettu nopeasti”, Kaarinan Puutyö Oy:n toimitusjohtaja Jouko Paju sanoo.

”Gyprocin alakattojärjestelmää olemme käyttäneet 30 vuotta. Gypsteel GK teräsprofiileihin perustuvaa Gyproc GK alakattokannatinjärjestelmää olemme käyttäneet vuodesta 2010 lähtien kun sitä on valmistettu. Tämä on parempi järjestelmä kuin muut ja asentajat tykkäävät tästä”, Jouko Paju jatkaa.

Hänen mukaansa alakattojärjestelmä on melko edullinen, mutta kokonaistaloudelliseksi ratkaisun tekee ennen kaikkea asentamisen nopeus.

Yhtenäinen alakatto kätevästi hotelleihin ja asuntokohteisiin

”Kevyiden rankojen käsittely ja ruuvaus sujuu kätevästi ja ratkaisu on kokonaisuutena hyvin toimiva. Tässä pystyy myös siirtämään sekundäärikannakkeita, kun muissa järjestelmissä ne ovat kiinteät. Muihin teräsjärjestelmiin ja puurunkoon verrattuna tämä on nopeampi asentaa ja saamme sitä kautta taloudellista hyötyä.”

Pajun mukaan Gyproc GK alakattokannatinjärjestelmää käytetään paljon esimerkiksi hotelleissa sekä asuntorakentamisessa eteis- ja käytävätiloissa, joissa halutaan sijoittaa talotekniikkaa pinnaltaan yhtenäisen alaslasketun katon taakse.

”Asunnoissa ja hotelleissa suositaan alaslaskettua umpikattoa tekniikan sijoittamiseen, koska tasainen pinta miellyttää silmää. Tänä päivänä näissä molemmissa rakennustyypeissä on paljon tekniikkaa, kun asuinrakennuksiinkin alkaa tulla ilmastointia ja jäähdytystä ja halutaan käyttää enemmän upotettuja valaisimia. Tekniikkaa varten kattoon täytyy sijoittaa paljon luukkuja.”

Kaarinan Puutyö on toteuttanut alaslasketut katot tällä järjestelmällä esimerkiksi perinteikkään Turun Sokos Hotel Seurahuoneen peruskorjauksessa. Erik Bryggmanin ja Ilmari Ahosen suunnittelema Turun Seurahuone valmistui vuonna 1928. Rakennus on maakuntakaavan mukaisesti suojeltu rakennus, ja 1920-luvun klassista arkkitehtuuria edustavan rakennuksen muutossuunnittelussa on tehty yhteistyötä Turun museokeskuksen ja kaupunkikuva-arkkitehdin kanssa.

Tiivisteelliset kiskot ja äänirangat akustisesti vaativiin kohteisiin

Väliseinissä tiivisteellisiä Gypsteel SKP kiskoja tai ACOUnomic kiskoja Kaarinan Puutyö käyttää kohteissa, joissa rakennuttaja sitä edellyttää korkeiden ääneneristysvaatimusten takia. Esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan TYKSin mittavat peruskorjaus- ja laajennushankkeet yhtiö toteuttaa Gypsteel XR -äänirangoilla ja ACOUnomic-kiskoilla.

”Meillä on parhaillaan alkamassa TYKSin laajennuksena toteutettavan T3-sairaalan työmaa, jossa asennamme 30000 m2 väliseinää Gyproc ACOUnomic kiskoilla. Tilaaja edellyttää EPDM-kumitiivisteellisen kiskon käyttämistä katossa ja lattiassa ja Gypsteel XR äänirankojen käyttämistä pystyrankoina, koska kohteessa kiinnitetään erityistä huomiota ääneneristävyyteen. Käytimme Gypsteel XR äänirankaa ja ACOUnomic kiskoa myös TYKSin A-sairaalan peruskorjauksessa”, Jouko Paju sanoo. ”Joustavan kumitiivistenauhan lisäksi kittaamme saumakohdat akustisella kitillä, jolloin saavutetaan paras mahdollinen ääneneristävyys.”

Jouko Paju kertoo, että Kaarinan Puutyö käyttää paljon määrämittaisia Gypsteel teräsrankoja. ”Pyrimme tilaamaan teräsrangat määrämittaisina seiniin ja alakattoihin aina kun se on mahdollista. Gypsteel rankoja on asuntokohteisiin soveltuvia mittoja varastossa parin sentin välein, joten vakiokiskoillakin pärjätään jo pitkälle asuntorakentamisessa. Muihin kohteisiin tilaamme rangat pääsääntöisesti mittojen mukaan valmiina, koska katkaisu on aina ylimääräinen työvaihe työmaalla.”